mandag 27. oktober 2014

Padletur på Nærøyfjorden

Helga som akkurat har vært tilbrakte jeg på tur med studentforeningen Sjøspretten. Vi var 11 stk som hadde som mål å padle Nærøyfjorden. Fredag kveld ankom vi Aurland og hyttene vi skulle overnatte i første natt. Etter en deilig tacomiddag måtte vi ha et lite møte angående turruta i forhold til at det var meldt 14-15 m/s (altså en god del vind!) og 8 mm regn søndag. Vi ble enig om at dette var alt for tøft vær å padle i (i sær i motvind) og valgte derfor å reversere ruta. Slik at vi kunne padle fra Gudvangen til Dyrdal, altså den fineste delen av ruta på lørdagen. Og videre ha backup i ferga på søndag dersom været som var meldt slo til. Det viste seg å være en lur plan!

Etter å ha fraktet oss selv og bilene til Gudvangen pakket vi lørdag morgen kajakkene og stakk til sjøs. Et eventyrlig flott landskap ventet oss, og vi var vel i grunn alle like spente. Både på vær og landskap. Heldigvis fikk vi en kanonstart på turen :)
Dagen startet nemlig med vekslende regn og opphold, og litt medvind. Så vi føk raskt nedover fjorden fra Gudvangen.

Naturopplevelse uten sidestykke var en garanti i det ekstremt smale fjordlandskapet. Utrolig artig å få oppleve. Noen fikk til og med inspirasjon til å ta med klatresko og teste de steile bergveggene neste gang.

På slutten av dagen fikk vi og et slimt av regnbuen før vi la til kai i Dyrdal. Se nøye i horisonten på bildet under og du får et glimt av den du og.







Vel fremme i Dyrdal ble det anledning for en  tur i de nærmeste fjellområdene, inklusive lokalhistoriefortelling. Vel tilbake dristet enkelte seg til et lite bad i regnværet. I mens vi andre fyrte i peisen i lokalene vi lånte, og stelte i stand en herlig middag.

Utover kvelden koste vi oss med lek, kortspill, skrøning og livlig fantasier fant ut hva morgendagen skulle bringe.
 Men heldigvis stemte ikke alle spådommene kvelden medbrakte. Så vi slapp å miste tak over hodet i løpet av natta og kajakkene hadde ikke blåst vekk de heller på tross av den kraftige vinden.

Derimot viste det seg at vinden var såpass sterk søndag at vi ble nødt for å benytte oss av plan B. Nemlig å ta ferga tilbake til Flåm i stedet for å padle denne strekningen. 

Vi benyttet ventetiden på brygga til litt morgenyoga, og jeg vil tro vi ble fanget opp av mang et asiatisk kamera på turistferga. Må ha vært litt av et syn både for dem og de lokale i Dyrdal.

Vel på ferga med alle kajakkene kunne vi nyte utsikten og suge til oss det siste av spekulær natur og kjenne været ruske i hetta uten å bekymre oss for å tippe rundt.

Det endt som en fantastisk flott tur, takk alle sammen :)


onsdag 22. oktober 2014

Det enkle friluftslivet og den beste maten!

For cirka ei uke siden var vi på en tur som kaller veilederturen. Da reiste vi på tur i grupper bestående av et par studenter fra første, andre og tredje året i bachelorstudiet vårt. Friluftsliv! Med et mål om å kose oss, lære litt av hverandre, lage god mat og nyte det enkle friluftslivet dro vi avsted.

Vi trasket en kort og grei tur fra Fimreite og opp på fjellet like nedenfor Dueskaret. Der slo vi leir og lagde straks bål og begynte turkosen. Det å bare kjenne på roen og freden på tur, ikke ha noen voldsomme mål og høye ambisjoner om laaaaaange tilbakelagte strekninger var noe ikke alle var vant med. Derfor var det ekstra hyggelig å kunne ta en slik tur, og i sær med fokus på god mat. Man kan nemlig lage ganske avansert mat på bål hvis man bare gidder. Det fikk vi testa :)

Viktig er det da nettopp at man får i stand et godt bål tidlig, slik at man kan benytte seg at bålvarmen til matlaging. Vi komponerte våre helt egne innbakte pizzaer som vi stekte i aluminiumsfolie på bålet. Knallgodt! Men noen lærte at det er viktig å ikke putte pakka si i for mye åpen flamme, da har maten nemlig fort for å bli en tanke godt stekt. Men jeg ble ganske fornøyd med eget resultat.
Etter å ha inntatt denne herlig retten slo vi andreårs studentene til med en klassisk turoveraskelse. Vi hadde forberedt sjokoladekakedeig og tatt med appelsiner. Ved hjelp av appelsinenskallet som alle hver for seg spiste innholdet i lagde vi kake. Skallet fungerer som en form til å ha kakedeigen i, og når man deretter pakker den i sølvfolie og legger på bålet. Ja, da har man appelsinbrownie på 1-2-3! Veldig godt, men fort litt grisete. Særlig hvis man fyller "formen" for full og deigen hever. Noe vi erfarte...

Bålet en rolig kveld med duskregn gir en ekstra god stemning og det er lett å drømme seg bort i de knitrende glørene. Mang en turhistorie og erfaringer ble delt og kvelden gikk fort. Vi fikk til og med et lite glimt av stjernehimmelen da det lettnet like før vi hoppet i posen.

Neste dag skulle bli den luksusmatdagen med stor L! Men først tok vi oss en liten orienteringstur hvor vi som andreårs-studenter vi prøvd oss litt som veiledere for førsteklassingene. En liten avveksling for tredjeklassingene som hadde hovedansvaret for turen. Turen gikk greit og på hver post sanket vi inn ingredienser til kveldens dessert, som skulle være eple med sukker, kanel og rosiner bakt på bålet.

Etter turen begynte forberedelsene til middagslaging. Dagens hovedrett skulle bli lammelår med ovnsbakte grønnsaker og poteter. For å tilberede lammelåret måtte vi lage en kokegrop som erstattning for den moderne komfyren. Dette gjorde vi slik: 1. Grave et stort hull i bakken. 2. Bygge opp kantene i hullet med stein som skulle bli varmeelementer. 3. Fyre et gigantisk bål i gropa. 4. Tømme gropa for bålrester når steinene var gloheite. 5. Legge det innpakkede lammelåret i gropa 6. Legge varm stein over lammelåret 7. Til slutt grave over med jord og torv for å holde på varmen.

Tilbehøret hakket vi opp i biter og pakket i folie som vi senere la på vårt andre bål. Etter en god stund venting, (lammelår er jo ikke ferdig like fort som "real turmat") kunne vi nyte herremåltidet vi hadde jobbet for i mange timer. Og til slutt kunne vi stappmette prøve å få ned desserten. For et luksusliv! Et vaskekte bevis på at turmat ikke trenger å være kjedelig og smakløs. Derimot det stikk motsatte. Og har du ikke prøvd å lage middag i kokegrop på tur før, så kan det anbefales. Turopplevelsen kan jeg med den største sikkerhet si at ble beriket voldsomt med den gode maten vi lagde. Ikke bare er det kjekt å ha litt å pusle med, alle kan bidra, lære noe nytt, bidra med sine ferdigheter og ikke minst er det ganske ålereit for kroppen å få kvalitetsmat på tur!


Med tanke på all kosen ved denne turen var det synd at den ikke varte i mer enn 3 dager. Derfor var det ganske kjipt å pakke leiren ned etter natt to, hvor vi og fikk sovet ganske leeenge. Men vi tok oss den tiden vi trengte og nøt utsikten på vei ned fra fjellet.

Takk for turen folkens! :-)