torsdag 17. september 2015

Fagseminar på Fuglesteg

Som ekte friluftslivstudenter tar flytter vi ofte klasserommet ut. Læring i praksis, på turer i fjell, skog og på vann. Situasjonsbestemt lederskap skal læres om og praktiseres der det hører hjemme for oss, nemlig i felt på tur med gruppa. Vi skal lære å lede og lære vekk som ekte friluftslivsveiledere.

Utsikten fra vinduskarmen på hyttekjøkkenet
Denne gangen flyttet vi et par dager med tung teori med oss ut. For første gang dro vi i  skolesammenheng på tur til en DNT-hytte. Luster turlag sin hytte Fuglesteg innerst inne i Sognefjorden, på ei fjellhylle over Fortun. Plassen er en gammal fjellgård med lang historie. Så sent som i 2005 ble hovedbyggningen gjennoppbygd og restaurert etter en brann. Så steinhuset med sine en meter tykke vegger er i flott stand og kan absolutt anbefales å besøke.

Vi brukte tiden på Fuglesteg til å lære hverandre om teori knytt til faget vårt, nemlig veiledning. Og med strategisk bruk av skuespill og praktisk aktivitet tror jeg vi alle lærte en del. Kvelden ble avrundet med en real taco-middag som seg hør og bør når man er på hyttetur.

Kan ikke klage på undervisningen i dag heller!
Takk for turen :-)

Kystfriluftsliv på Litle Færøy

Forrige uke var det duker for kanskje den fineste turen vi har hatt så langt med friluftsliv-linja her på høgskolen i Sogndal. Vi dro ut til kysten nærmere bestemt Solund og Litle Færøy hvor vi lærte litt om både nytt og tradisjonelt kystfriluftsliv.

I to dager padla vi i kajakk rundt i øyriket like ved havgapet ved den flotte øya vi bodde på. Og en ting er sikkert vi kunne ikke klage på været! Sol og fin fint vær hele oppholdet, en kontrast til en varierende sommer. Men som sagt vi lærte utrolig mye i kajakkkene, vi fullførte det kurset som tilsvarer grunnkurs i havpadling på Norges Padleforbund sin sertifiseringsstige, med kyndig veiledning fra to veiledere. Kjempeartig å se hvordan vi alle utviklet oss som padlere på to dager, og kanskje blir det flere padleinstruktører ut av oss.

De neste to dagene brukte vi sammen med mannen som bodde på øya. Da var temaet tradisjonelt kystfriluftsliv. Vi startet med å ro gamle bruksbåter, en færing og en seksring - disse har henholdsvis 2 og 3 par årer, noe som krever en del sammarbeid og koordinasjon. I tillegg må en sitte akter i båten og sørge for å holde kursen. Når vi hadde fått teken på dette prøvde vi å fiske litt med snøre før vi satte garn. Forventningene var dermed store til neste dag da vi skulle hente dem inn! Men siste dag skulle by på mer enn en liten skuffelse. For det første fikk vi ikke like mye fangst som vi hadde håpet på. Men nå er tross alt et par fisk og krabber bedre enn ingenting! Den ene jeg fikk på snøret beviser at små ting kan gi stor lykke!



Men også da vi skulle teste seilskuta ble vi litt skuffa, for selvom fint vær er kjekt og bra, så er det litt kjedelig å seile uten vind. Alikavel hadde vi det nå ganske kjekt med sang og historier om bord, og da værgudene sendte oss et lite vindpust fikk også vi prøvd litt seiling :-)

Alt i alt, en kanontur!

Høstleir med sogndalspeidaradn

Helga 4.-6. september debuterte jeg på tur med Sogndal speidargruppe. Som gammel speider var det kjekt å komme i kontakt med speidergruppa her i Sogndal som viste seg å ha behov for litt hjelp i ledertroppen. Etter en liten bli-kjent-samling ble jeg med på høstleir på Nerstad i Sogndalsdalen, hvor vi fiska, padla, lagde mat på bål, spikka og lærte litt om surringer og knuter. I god speidertradisjon hadde vi og et realt leirbål begge kveldene.
Her er starten på klatrestativet.  Utrolig hva litt knuter og surring kan bli til!

Artig å bli tatt så godt i mot på en ny plass! Du vet en gang speider alltid speider.!