fredag 15. april 2016

På tur med friluftsliv og psykisk helse

Etter en i mitt tilfelle lang påskeferie var det i forrige uke på tide å starte opp skoletiden igjen. Etter to dager i klasserommet bar det ut på tur med ski og sekk. Vi måtte riktig nok gå 10-15 min med ski i hånda før vi fant snøen, men derfra og videre ble det bare mer og mer snø (les: vi gikk lengre opp på fjellet ). Vi slo leir ved Storavatnet like ved Store Haugmelen, på vannet lå det 110 cm med is så vi hadde litt å borre i når vi senere skulle isfiske.

Dagen gikk med til å sette opp leir, med andre ord sette opp telt, bygge latrine, grave bålplass med sittebenker rundt og samle ved. Kvelden kom raskt og vi fikk fyrt bål inn i de mørke timene. Neste dag ble det pilking. Noen i gruppa gikk på topptur mens de fleste andre slo seg til på isen med pilkestikka. Og etter mange timer på isen ble det opptil flere fisk. Overaskende for mange var at de sto på veldig grunt vann. Det var snakk om kun mellom 40 - 100 cm dypt under isen der vi fikk fisk! Utpå kvelden var det på ny klart for bålfyring, og som en stor overaskelse fikk vi en nordlysoppvisning av de sjeldne med tanke på hvor vi befant oss. En svært hyggelig overaskelse :)

Den siste dagen tok vi oss tida til en liten solotur der målet var å gå et lite stykke for seg selv, sette seg ned og bare være i naturen. Kjenne litt på hvordan det føltes å ta inn naturinntrykkene og la filosofen i oss ta over. På en time rakk ikke alle å roe helt ned og slappe ordentlig av, mens andre sovnet i soveposen under ei furu. I finværet var det så bare nedpakking av leir og det å ta seg tilbake til bilene igjen på programmet. Nedkjøringa fra fjellet ble litt utfordrende for mange som var uvante med å kjøre på fjellski med stor sekk, men vi kom oss ned uten større skader.

Takk for turen!

søndag 6. mars 2016

Snøhuletur som veileder

Hvert år arrangerer HiSF snøhuletur for alle de som gå B1 idrett, og i år var jeg så heldig at jeg fikk være med som veileder på disse to turene. To dager på tur med 50 studenter to ganger på en uke. Til sammen 28 snøhuler ble gravd! Målet for turene var å ha det kjekt på tur, lære om orientering i vinterfjellet og om graving av bolig i snøen.

Første dag startet vi med en gjennomgang av kartet og klargjøring av hva som var målet og destinasjon for turen. På turen oppover eller rettere sagt vestover for Rindaboten hvor vi startet fikk vi testet ut et bredt spekter med skiutstyr som studentene sto for. De fleste som hadde langrennski smørefrie eller ikke fant ut at smørning eller sportsteip som erstatning for feller var en nødvendighet. De som hadde feller og fortrinnsvis fjellski eller randonee-utstyr med feller hadde en relativ enkel og grei tur.

Vel fremme på destinasjon som var ulik fra første til andre tur var det vi som assistenter som fikk i oppgave å sjekke snøskavelen. Den måtte sjekkes med hensyn til snødybde, bratthet, snøfasthet og bredde med tanke på hvor mange snøhuler vi skulle lage. Så var det bare for oss alle å sette i gang med gravingen. Fortløpende gikk alle vi veilederene rundt og gav tips og svarte på spørsmål. Blandt annet fikk vi gjort rede for hjelpeinngangen som er ment som en hjelp til å få ut snømassene fra hulrommet som blir sovebrisken, og funksjonen til kuldelåsen som er å holde kulda under liggenivået og låse varmen inne.

Flittige, arbeidsomme studenter gjorde hele seansen til en lek. Gravingen ble stort sett unnagjort effektivt og vi måtte bare minne om å få i seg nok mat og drikke underveis og gi tips om hvordan de som hadde litt lite klær kunne holde varmen. Heldigvis var folk flinke til å hjelpe hverandre. Utpå kvelden når alle hadde fått i seg middag gikk vi rundt å sjekket alle hulene en siste gang og hørte hvordan alle hadde opplevd dagen, samtidig som vi fikk redegjort for hva som skulle skje neste dag. I samme slengen delte vi noen erfaringer rundt hva som var lurt for å få en varm natt og god start på neste dag. For eksempel å sove med lua på for å unngå varmetap, bruke jakka og evt sekken som ekstra polstring til tynne soveposer, sove med varmeflaske i posen, tørke skosåler på magen og å ha det første man trenger neste dag lett tilgjengelig, i tillegg til full utstyrskontroll og snøspaden inne i hula tilfelle snøvær.


Dag 2 på turen hadde vi fokus på orientering i vinterfjellet. En endring vi gjorde fra første til andre tur var å legge inn en liten vandretur i variert terreng, både for å trene på å gå på kompasskurs, men og for å få varmen i de kroppene som var litt kalde. Å ta ut kompasskurs i whiteout er viktig å kunne, men vel så viktig er det å kunne følge den stødig. Dette fikk studentene teste og erfare hvor vanskelig kunne være med noen enkle orienteringsøvelser. De fikk blandt annet teste å gå i blinde og fant raskt ut at det ikke var lett å holde seg på en rett linje. Videre fikk de sammarbeide om å holde seg som gruppe på en rett linje, noe som viste seg å være litt enklere, men samtidig var det vrient å være nøyaktig nok. Som en del av opplegget prata vi og om at det er viktig å følge med på klokka og vite hvor raskt man går for å holde orden på hvor man er i terrenget dersom man ikke ser noe. Dersom vi holder et tempo på 3 km/t og holder oss på kursen kan vi etter en time si ganske nøyaktig hvor på kartet vi befinner oss i forhold til startpunktet. Samtidig som vi fikk bekreftet at det kan være lurt å ha noen sikre holdepunkter eller fanglinjer på ruta, som  gjør at man får bekreftet hvor man er underveis.

Alt i alt hadde vi en fin tur!

søndag 28. februar 2016

Middag i det fri, Loftesnesfjellet

Lørdag i finværet startet jeg opp med en liten tur på langrennski for å sjekke tilstanden til hofta som tidligere i uka gav meg litt trøbbel. Det viste seg heldigvis at den var i fin form igjen! :)

Utpå dagen bestemte jeg og to venninner oss for å ta en liten skogstur og lage dagens middag på bål. Inspirert av Sigrid Henjum si bok "Et ute" og veileder Linda sine turmattips vispa vi sammen en herlig kylling og fersken gryte på primus og kokte ris på bålet. Det hele i kanonflott vær. Jammen er det flott å være student i Sogndal når en har været med seg på en dag som denne! Middagen smaker på toppen av det hele som vanlig mye bedre ute :D

I det mørket begynte å senke seg over Sogndal kastet vi i oss en sjokoladepudding til dessert og løp gjennom skogen før behovet for hodelykt ble absolutt.. 
Takk for turen :)


Overnattingstur med toppturski i Vigdalen

Etter at jeg i fjor ble skadet måtte jeg i år ta igjen todagersturen med telt og toppturski i Vigdalen med årets B2-klasse. En stormen veldig trivelig gjeng, og jeg havnet i teltlag med tre herlige jenter. Fokuset for denne turen skulle være bruk a redningsutstyr i skred og veivalg i gruppe på topptur. I forkant hadde vi forberedt oss ved å lage turplan til to ulike topper, lest oss opp på ALPTRUTh-skredfarevurderingsmodellen og fokusert på bruk av sende/motaker og søkestang i skred.

Dag 1 gikk vi en times tid inn til camp like ved Vigdalstaølen (DNT-hytta) i strålende solskinn. Opp til flere måtte kaste både jakke og trøya. Vel fremme etablerte vi raskt camp, med bålplass i midten og spiste lunsj før vi startet opp skredredningstreningen. En ting vi trente på var blat annet signalsøk. Signalsøket skal gjøres raskt over skredmassene for å plukke opp første signal fra den skredtatte. Videre trente vi på grov- og finsøk, før vi testet ut søk med søkestang. Kvelden ble avsluttet med matlaging og hygge rundt bålet, før vi krøp inn i teltet.

Dag 2 var tanken å gå en topptur i fantastiske forhold. Uheldigvis våknet jeg vondt med vondt i hofta og måtte stå over. Alikavel ble det en fin dag og de andre koste seg fælt. Jeg hørte gledeshyl fra toppen av Kattøyro i det gjengen kom nedover fjellsida.

Takk for turen :)


mandag 22. februar 2016

Turuke og Fjellsportfestival

Sist uke var det fjellsportfestivalen her i Sogndal. I den forbindelse jobbet jeg som frivillig i tillegg til at jeg hadde besøk av en venn og gikk en god del på tur!

Vi startet med topptur på Togga mandag morgen før undervisning. Vi fikk kanonflott vær og storkoste oss med nedkjøringa selvom det var litt hardt på toppen.
Tirsdag ble det skitur til Nigardsbreen og krabbing under breen i flere trange ganger og tuneller. En spennende og for noen en litt klaustrofibisk følelse.
Nedkjøring fra Togga
Onsdag forsøkte vi oss på Frudalshesten, men måtte snu på grunn av dårlig sikt. Dermed fikk vi god tid til å få med skiballetten - den offesielle åpningen av fjellsportfestivalen 2016. Torsdag ble det padletur i Marifjøra, før 9 timer frivillig arbeid. Ukas siste topptur ble på Storehogen fredag, det blåste godt på toppen men vi fikk utsikten.
Med andre ord ble det en travel, men også kjempefin og opplevelsesrik uke. Her er noen bilder :-)
På vei til Nigardsbreen
Trangt under breen
Padletur mot Gaupne
Fornøyd på toppen av Storehogen

mandag 8. februar 2016

En aktiv helg

Etter forrige helg å ha vært en tur hjemme i Asker og sittet barnevakt for min nevø og vært på foredrag med Erik Bertrand Larsen måtte jeg denne helga boltre meg litt i vestlandslandskapet.
Torsdag startet jeg med en fin tur i langrennsløypa, mens både fredag og lørdag gikk med til topptur, før jeg avsluttet søndag med en padletur på fjorden. Skal ikke klage på at jeg ikke får variasjon i studenthverdagen ihvertfall. Hyggelig å få med forskjellige folk på tur i nye områder.

Som sagt fredag gikk med til topptur, denne gangen gjorde vi et forsøk på Grånipa. Etter å ha fulgt etter et par som var ute på villspor med splittboard en liten halvtime gjorde vi helomvending og fant kursen rett vei. Litt kronglete å finne frem i nytt terreng, men vi kom oss fin topp til tregrensa. Ettersom det snødde godt bestemte vi oss for å snu her fordi sikten og det faktum at ruta var relativt ukjent gjorde det litt for spennende å fortsette til topps. Men vi fikk en fin nedkjøring alikavel :)

Lørdag hoppet jeg i bilen med ei annen venninne og dro ut til flyplassen ved Sogndal for å gå opp til Storehogen. Vi startet ut i ganske greit vær, cirka halvveis oppover kom både snø og vind over oss så vi vurderte nesten å snu, men etter litt mat og ved hjelp av litt trass fortsatte vi. Og det var jammen godt vi gjorde det! Når vi nådde toppen klarna det nemlig
helt opp, så vi fikk den fine utsikten over områdene rundt :)

Avsluttningen på helga ble søndagens padletur. Etter å ha brukt beina som hovedfremkomstmiddel de siste dagene var det utrolig godt å sette seg i en kajakk i mildværet og bare padle avgårde. Kjekt var det å se de majestetiske snøkledde fjella fra havnivå denne dagen. Idyllen ble desverre avbrutt av litt plaskregn på tilbakeveien, men turen var flott uansett!

mandag 25. januar 2016

Søndagstur med toppturski

Sesongen er jo for alvor i gang her i Sogndal og vi må bare legge oss i selen for å få utnyttet dagene og mulighetene vi har utenfor døra best mulig. Tanken var derfor å på ny ta en søndagstur med toppturski, til en ny plass nemlig Tyldringen. Men ettersom helgeværet ble litt annerledes enn vi hadde håpet, nemlig mildt og regn på lørdag, skapte det problemer for oss når vi skulle kjøre opp mot Fretland -startpunktet for turen. Veien var speilblank og jeg hadde ikke sjans til å få kjørt oppover. Derfor endret vi destinasjon til velkjente Svartholten.

Vel fremme på parkeringsplassen der kunne vi konstantere at vi så absolutt ikke var de eneste som hadde tenkt oss på topptur denne dagen heller. Dog ikke veldig overasket over dette! Men det var god parkeringsplass og vi dro på oss skistøvler og klistret fellene på skia. I god stil la vi tre jentene av gårde oppover i skogen i et rolig behagelig tempo, vi er jo tross alt på tur for å kose oss vi! :)
Et tåkehav

Like før vi skulle finne en lunsjplass fant ruskeværet oss. Litt lett slaps falt tungt over oss, men gav seg heldigvis raskt igjen slik at vi slapp å bli klissvåte i løpet av rasten. Når vi gikk videre fra rasten fikk både jeg og Sandra problemer med at det kladdet på fellene og konklusjoenen ble at vi under disse forholdene hadde hatt for tynt underlag mellom rumpa og skiene, noe som gjorde fellene varme, som igjen gjorde at de sugde til seg snø og massive kladder ble et småirriterende problem. Men da har vi lært det!

I moderne stil dokumenteres det meste
Når vi nærmet oss toppen lå tåka tjukt over fjelltoppene og vi bestemte oss for å snu litt før vi sto på toppen i et tåkehav. Nedkjøringa ble preget av at det var kommet mye snø de siste dagene selvom den var blitt noe bløt av mildværet det siste døgnet ble turen mye artigere enn på skareføre! Jeg for min del bestemte meg for virkelig å teste skisving-ferdighetene og satte tidvis god fart, noe som ofte resulterte i et par, noen ganger opp til flere ganske fine svinger før jeg gikk på trynet etter å ha blitt overasket av en terrengendring eller et lite hopp. Men det var takket være mye fin snø mykt å lande, og for min del var det bare gøy. I tillegg til å være god underholdning for de andre, antar jeg...

Men vi kom oss helskinnet ned etter en fin luftetur! Takk for turen! :)

torsdag 21. januar 2016

Toppturski på beina igjen - Vorfjellet

Etter å ha startet skoleåret med litt sykdom var det godt å kjenne at det løsnet slik at vi fikk tatt årets første topptur. Søndag bestemte jeg og Sandra oss for å utforske nye området i Gaupne. Vi forhørte oss litt med lokale toppturentusiaster og bestemte oss for Vorfjellet.

Turen startet i fint vær og vi ante sola som sakte klatret seg over fjellkanten bak oss mens vi gikk innover Engjadalen mot DNT sin turisthytte Navasete. Vi kunne fort konstantere at turmålet var besøkt av flere dagen i forkant, ettersom det myldret av skispor i terrenget. Turen oppover gikk veldig fint og vi skimtet stadig mer av sola.

I ly for vinden tok vi en liten lusnjrast før vi bega oss ut på siste etappe mot toppen. Stadig mer fjell kom til syne jo høyere opp vi kom og utsikten var upåklagelig. Men i det vi kom opp på den lille ryggen før selve toppen tettet det seg til over oss og rett før vi nådde toppen kom de første snøfjonene. Det ble med andre ord en effektiv stopp på toppen før vi staten nedfarten i snøvær.

Men jammen hadde vi en fin tur ned igjen! Og vi var skjønt enige om at vårt syn på toppturer var blitt vesentlig bedre etter denne fine turen :) Det blir nok flere ganske snart!


onsdag 20. januar 2016

Nyttårstur til Kløvsten ved Femund

Nyttårsaften og påfølgende helg i starten av dette året var jeg så heldig at jeg fikk med meg min gode venninne Ingrid som jeg gikk på folkehøgskole med på tur til Kløvstenbua ved Femund. Med oss hadde vi og min malmute Yuki, som skulle vise seg å få lurt Ingrid rundt halen.

Etter å ha kjørt fra Asker på morgenen opp til Røros for å hente Ingrid på togstasjon ruslet vi innover mot Kløvstenbua, ei lita tømmerkoie vi fikk låne av Os fjellstyre, i det mørket begynte å legge seg over dalen. Etter en mislyket jakt på å finne en sti bestemte vi oss for å delvis følge vannet nordover mot hytta. Og i det det ble helt bekmørkt ramlet vi over skiltet som symboliserte naturreservat og vi viste at hytta var like i nærheten. Godt var det å komme frem, fyre opp og få en tunglasta kløv av ryggen til Yuki!

Vi tilbrakte 4 netter på hytta. Hver dag gikk vi småturer rundt i området, sanket ved til bålfyring utendørs på kveldstid, bakstet på isglatte steiner ved Femundsbredden for å få tak i vann og koste oss. Nyttårsaften lagde vi en herlig kalkunmiddag, som Yuki selvfølgelig fikk smake, etterfulgt av fruktcoktail med krem. I ellevetiden gikk vi ut og fyrte opp et ekstra stort nyttårsbål for å ønske det nye året velkommen. Tidligere på dagen hadde jeg og sørget for å få et forfriskende nyttårsbad i god vind og 10 minus. Det kommer jeg ikke til å glemme på en stund!

Alt i alt hadde vi det flott! Yuki storkoste seg med å smiske meg Ingrid for å få litt ekstra god mat hver gang vi spiste, og hun tok i blandt den største andelen av senga. Nyttårsfeiring på skogstur ved Femunden kan med andre ord anbefales sterkt både for to- og firbente!

Takk for turen, vi sees snart igjen! :)
.