
Etter en kjapp intro til brevandring på mandag var vi tirsdag morgen klare for nye utfordringer, og det skulle vi få..Dag startet som den forrige på Nigardsbreen. Men i dag var fokuset at vi/studentene skulle få øve på å gå først i taulaget, med fokus på å gjøre sikre veivalg i labyrinten av issprekker, snø og vann. Ivrige og med god veiledning bar det oppover i breen og vi kom mye lengre enn dagen i forveien. Det gjorde at vi fikk sett rundt en sving og lengre opp i brefallet. Så da fikk vi dannet oss et bilde av hvordan breen former seg i ulikt terreng. Rett før vi gikk av breen for dagen gikk vi raskt igjennom kameratredning på bre, som en introduksjon til morgendagen.

Onsdag gikk turen til en ny bre, nemlig Tuftebreen. 400 høydemeter å gå opp til brefronten, gjorde det til en litt tøffere start på dagen enn de tidligere dagene. Men det gjorde ingenting når vi møtte denne flotte brearmen til slutt. Med ny veileder i dag og(vi byttet hver dag) var fokuset igjen litt anderledes. Men en ting var likt dagen før, nemlig at vi skulle få lede ann. Isen var flott å gå i, og vi var hver eneste dag heldige med været og solte oss på turen. Som sagt var dagens fokus først og fremst på kameratredning, så vi måtte starte med å finne en egnet sprekk vi kunne "falle" ned i.

Vi endte opp i en dyp, ganske smal sprekk med en brusende bekk i bunn. Dette gjorde at enkelte fikk testet både høydeskrekken og klaustrofobien.
Men det gikk da heldigvis bra, og vi fikk lært om både 1 til 2 taljer, z-talje, standplasslaging og viktigheten av stramt tau og "kjøttvekta".
Om kvelden rulerte vi i hyttene på å lage middag. Denne kvelden var det min og Jack sin tur, så vi disket opp med en 3-retters for våre to romkamerater. Etter at den var fortært begynte kveldsundervisningen. Kveldens tema var brehistorie, hvor vi ble utfordret til å være litt kreative og tegne opp brehistorien på en digert ark. Det var nok en smart løsning for å engasjere de ellers så trøtte og slitne studentene.

Kveldsøkt til tross sto vi opp en time tidligere på torsdag for å få en ekstra lang tur til og på Fåbergstølsbreen, som var dagens destinasjon. Med fokus på å få gått en lang tur og trent på alt vi hadde lært sålangt nærmest løp vi igjennom krattet oppover.
Når vi kom nær nok breen til at vi så nokså godt tok vi en pause og diskuterte hvordan vi syntes breen så ut i fohold til hva vi hadde sett for oss på kartet. Vi ble enige om å gå opp på omtrent samme punkt som vi hadde sett for oss, men endret litt på ruta mot slutten. Alt i alt ble det en flott tur den dagen og, og vi fikk utfordrett oss litt i det fantastiske terrenget.
 |
Flott landskap frister til ny tur |
Ettersom det var siste kvelden vår på tur hadde vi avtalt å dra på Jostedalen hotell for å spise pizzabufèe denne kvelden. Det ble et festmåltid, som måtte avsluttes med en aldri så liten quiz for å få litt fag med også på festaftenen. Da fikk vi vist ovenfor oss selv og lærerene hva vi hadde lært denne uka. Og det var jo litt kjekt, for vi hadde faktisk fått med oss en god del.

Siste dag på tur/kurs, nemlig fredag ble en "valgfri" dag, da vi skulle få velge hva vi ville bruke den siste tida på isen til. Noen dro på en litt lengre tur i utfordrende terreng, med fokus på skruing m.m., Andre tok en liten klatreøkt i isen, mens jeg ble med ei gruppe som skulle terpe litt på kameratredning - noe de skulle få brukt for. For samtidig som de andre ble heist forsiktig over kanten fra toppen, for så å bli reddet opp - ba jeg om å bli heist til bunns for å ta bilder under isen. Og for en sikt jeg fikk!
Ned i det store hullet var det vått og kaldt, men for en flott blå blåis! I tillegg fikk jeg med meg redningene fra et froskeperspektiv, pluss at de andre fikk litt underholdning der de hang, i å se at jeg løp frem og tilbake med kameraet.

Det eneste som skulle bli kjedelig for min del var turen opp igjen. Ettersom jeg sto på berget nederst i hullet og isen rakk meg over hodet fikk jeg ikke akkurat klatret opp igjen, men måtte heises på samme måte som de andre de første metrene. Men det skulle bli en mer komplisert afære enn noen av oss hadde sett for oss. For med min uflaks skle tauet inn i en sprekk i isen, der vannet rant ned ifra hullet. Hvilket hadde som følge at når de oppe prøvde å løfte meg opp dro de meg bare oppunder isen, slik at jeg ble sittende i klem, med bekken sildrene rett i fanget. (Vikarierte som demning, som noen påpekte i etterkant) Og der ble jeg hengende en god stund før de der oppe skjønte at det var noe galt, de så meg nemlig ikke da de hadde sola i ansiktet. Så jeg rakk å bli generelt nedkjølt før en av veilederene kom ned i hullet for å hjelpe meg ned igjen for å få tilbske følelsen i beina og deretter rundt sprekken opp. Til slutt etter 45 min i bekken kom jeg søkkbløt og stottrende opp på overflaten av isen. Med gode venner på tur fikk jeg raskt skiftet til tørre klær, beina på en varm mage og hellt i meg en liter varm te. Og da jeg begynte å få igjen litt varme i kroppen kunne jeg begynne å gå tilbake til bilen. Skjelvingene gav seg etter omkring en time, og jeg følte meg etterhvert bedre. Tusen takk for hjelpen folkens!

Men det er ikke til å stikke under en stol at jeg nå i helgen har fått kjenne ettervirkningene av det lille "eksperimentet". Kroppen ble helt tappet for energi og jeg har hatt et par ubehaglige dager med skjelvinger, hodepine, vond kropp og svimmelhet. Så nå satser jeg bare på at masse masse hvile + mat og drikke gjør at jeg blir bedre om et par dager.

Enn så lenge kan jeg kose meg med bildene fra bunnen av hullet mitt og tenke på hvor godt det er å ha med gode venner på tur :-)
Igjen tusen takk til alle som ofret klær og tørre sko til ispinnen meg! Og ikke minst takk for en ellers minnerik og læringsfylt tur!
 |
Bekkevannet holder vel kanskje cirka 1 grad... |
| | Godt innpakket begynner jeg å få litt varme i kroppen igjen og ikke minst et smil om munnen, dog litt sliten.. |
Foto: Vegard Vereide |
|
|
|
|
|